Kurser

Kommande kurser, föreläsningar och andra aktiviteter läggs ut och aviseras via vår Facebooksida.

Pralinkurs och Årsmöte 2019

Vår årsstämma för verksamhetsåret 2018 hölls i år på Chokladfabriken, Södermalm. Workshop om kommande verksamhetsår, inspirerande samtal och sedvanligt protokollfört möte som avslutades med att Chokladfabriken höll en pralinkurs för deltagande medlemmar.

Kurs i marmeladkokning 2019

Kurs hos Hargodlarna, Kisa, 18-19 mars. Hargs marmeladeri är medlem i Syltningssällskapet sedan starten och har de här dagarna hållit kurs för nya marmeladkokare.

Föreläsning och Årsmöte 2018

Vår årsstämma för verksamhetsåret 2017 hölls i år hos Urbans Skafferi, Bromma. Inleddes med företagspresentation, mingel och givande samtal mellan medlemmar. Efter årsmötet förflyttade vi oss till rågbrödsbageriet Green Rabbit och lyssnade på en mycket intressant föreläsning av Lisen Sundgren. Lisen är en av våra främsta kännare av ätbart från naturen, herbalist, författare och föreläsare.

Kurs i marmeladkokning 2018

Kurs hos Hargodlarna, Kisa, 18-19 mars. Hargs marmeladeri är medlem i Syltningssällskapet sedan starten och har de här dagarna hållit kurs för nya marmeladkokare.

Utbildning 2016

Kurs i Nyköping 17-18 februari 2016. Bredda dina kunskaper som Sylthantverkare.

Kursledare var kocken, Tareq Taylor. Tareq har skrivit ett antal böcker och setts i TV under de senaste åren i bl a Trädgårdstisdag.

Vad kan du lägga på burk att sälja och öka din försäljning?

Vi inspirerades av Tareqs sätt att smaksätta och ta tillvara på frukt, bär och grönsaker. Vi provade att pickla, syra, smaksätta oljor mm.

Studieresa i Östergötland 5 september

Vårt första besök var hos Agnes Johansson, Börslycke gård. Agnes har under kort tid byggt upp sitt företag kring förädling av bär. Nu har hon också utvidgat med konditori o bageri. Nästa stopp var hos Eva Sandström, Grepstad. Eva är jordgubbsodlare och har byggt upp en gårdsbutik med brett sortiment.

Eftermiddagens besök var hos Inger Bjugård och Tor Nyberg , Väversunda bärodling. När andra lever ett lugnt pensionärsliv, startade de ett jätteprojekt med bärodlingar

Utbildning 2015

Kurs i Nyköping 2-3 mars. Bli en bättre Sylthantverkare att koka på citrusfrukter.

Vi provade på att koka med olika tekniker. Hur gör vi för att få bra konsistenser på våra citrusmarmelader? Vi arbetade från grunden med enbart frukt och socker. Helt utan tillsatser för att skapa goda hållbara syltningar. Råvarulistan bestod av olika sorters citrusfrukter, apelsin, citron, grape, kumquat, clementin, lime mm. Förutom att prova på olika tekniker för marmelader, syltade vi skal och hel frukt och gjorde också curd, konfekt och inläggningar med citroner.

Studieresa till Kosters Trädgårdar 24-25 augusti

På vägen till Kosters Trädgårdar besökte vi Breve. Brevé tillverkar och levererar förädlade produkter av regionalt odlade grönsaker, örter, frukter och bär. Vi besökte även Fristorps Gård. Vid foten av Hunneberg, ca 8 km från Trollhättan, ligger denna historiska gård. Här odlar och förädlar man frukt, bär och grönsaker. I de förädlade produkterna används gårdens egenodlade råvaror.

Sedan fortsatte vi mot Kosters Trädgårdar. Här tog Helena von Bothmer emot oss och berättade om vad hon och Stefan har skapat på Sydkoster. Vi åt en god middag och övernattade på ön. Efter lunch tog vi båten tillbaka till Strömstad och startade hemresan.

Utbildning 2014

Studieresa till Åland 7-9 april.

Vi besökte förädlare och producenter inom både lamm, nöt, frukt , bageri och choklad. Vi gjorde flera stopp på gårdsbutiker och hade även en ölprovning på tisdagskvällen i samband med middagen. Vi träffade Lena Brenner på Ålands Landsbyggdscentrum, som berättade om projektet ”Ny Nordisk Mat”.

Bli en bättre sylthantverkare 12-13 september, kurs i att koka utan tillsatser.

Kursledare var Jan Hedh.Vi provade på att koka med olika tekniker. Hur gör vi för att få bra konsistenser på våra syltningar? Vi kokade från grunden och utan tillsatser för att skapa goda hållbara syltningar. Vi arbetade med rabarber, vinbär, äpple, jordgubbar mm.

Hur får vi en bra gelé utan att använda tillsatser? Vi kokade även in frukt i sockerlag.

Utbildning 2013

Kurs på Cajsa Warg 22 juli med Rachel Saunders, Blue Chair. Rachel guidade oss i sina kokkonster och berättade om sitt sätt att koka och driva sitt företag. Rachel har även skrivit en bok om syltkonsten.

Utbildning 2012

Kurs i Nyköping 11-12 juni.

Vi ägnade oss åt grundläggande kokning. Vi kokade med olika tekniker. Hur gör vi för att få bra konsistenser på våra syltningar? Vi kokade från grunden med enbart frukt och socker. Helt utan tillsatser för att skapa goda hållbara syltningar. Vi arbetade med rabarber, vinbär, äpple, jordgubbar mm.

Hur får vi en bra gelé utan att använda tillsatser? Vi gjorde även demiconfi´t , halvsyltning av skal och frukt.

Kursledare är Ann-Sofi Johansson, HargOdlarna och Monika Naess, Finesserna. Båda har mångårig erfarenhet av syltkokning och har det som sitt yrke.

Utbildning 2011

Fortbildning för Sylthantverkare

9 - 10 maj anordnade vi en fortbildning för sylthantverkare som har kokat tidigare. Kursledare var konditormästare Jan Hedh och platsen var Nyköping

Inspirationskurser i rabarberförädling

Under vecka 21 2011 anordnade flera av våra medlemmar kurs i syltning av rabarber.

Utbildning 2010

Grundkurs i Kungshamn

Den 29 - 30 mars i Kungshamn höll Syltningssällskapet kurs. Under ledning av Monika Naess och Ann-Sofi Johansson deltog 9 personer. Temat var "Grundkurs i Sylthantverk".

Kursdeltagarna lämnade kursen trötta och nöjda efter två dagars intensiv inlärning

Vi vill från Syltningssällskapet framföra ett tack till Sotnäs Kompetenscentrum för utomordentliga kurslokal.

Vår stora utbildningssatsning 2009

Sjätte kursen

Temat var Citrus och kursledare Jan Hedh. Detta kurstillfälle var lite speciellt då 4 sylthantverkare valde att avlägga kunskapsprov

Femte kursen

Nu har vi genomfört 5 kurstillfället i år. Det var vår nestor Jan Hedh som lotsade oss fram till intressanta resultat. Det var 16 inspirerande kokare som var på plats. Det blev ett trevligt kurstillfälle där alla kunde lära sig något nytt. det blev ett tillfälle då vi inte bara kokade utan även provade på att kandera blad kryddor och valnötter. Väldigt gott och vackert. Tack NK-konditori för att vi fick låna kanderingslådor av er.

Fjärde kursen

En dag med Staffan Naess blev en dag med högt tempo och en en massa goda saker att avsmaka. Man kan lugnt påstå att vi alla var sockerstinna efter att provsmakat resultatet av kursen. Vi gjorde praliner, glassar, sorbé, marmelader curd tempererade choklad mm mm.

Tredje kursen

Det blev en förtrollad dag tillsammans med Mathias Dahlgren. För oss syltkokare öppnade han en ny väg för vårt tänkande kring smaker. Vi fick ökad förståelse för proportionernas betydelse och hur de olika grundsmakerna kan komplettera varandra. Bara att få prova apelsinsorbet, olivolja och salt eller tartar på kalvfärs och ostron. Så intressant. Andra dagen tillämpade vi det som vi lärt oss med en hel del intressanta resultat.

Tack alla deltagare för starkt engagemang.

Andra kursen

Nu har vi genomfört en kurs med Jens Linder. Det blev ett äventyr med nya smaker och konsistenser. Två härliga kursdagar som gav en massa inspiration och skaparglädje. Kursdeltagarna är så fulla av iver att koka och skapa så kursledaren fick komma med många nya uppslag "under gång". Det vara väldigt många spännande produkter vi fick prova vid slutet på dagarna. Tack Jens och alla deltagare.

Första kursen

Första kurstillfället i vår utbildning genomfördes 17 - 18 januari med konditormästare Jan Hedh som kursledare. Temat var "Citrus". Det blev en väldigt lyckad kurs där de 12 deltagarna fick prova många olika tekniker. Flera fick prova att koka med koppargryta för första gången och blev "förförda". Syltningssällskapet fick några nya medlemmar

Maj 2007

Afternoon tea. Kurs med konditomästare Jan Hedh.

Augusti 2005

Förädling av våra svenska bär och frukter. Konditomästare Jan Hedh.

Augusti 2004

Marmelad och konfityutbildning med konditormästare Jan Hedh.

Maj 2003

Kurs med tema förädling av rabarber. Konditormästare Jan Hedh ledde kursen.